Z wędzonej ryby i trzech dodatków robię przepyszną pastę. Znika w ciągu 10 minut
Ryby są bardzo zdrowe, ale wciąż jemy ich za mało. Dlatego warto wykorzystać każdą okazję do ich spożycia. Jedną z nich mamy już w czasie śniadania. Wystarczy, że przygotujemy pastę z wędzonej ryby, która idealnie pasuje do pieczywa. Taki posiłek będzie smaczny, wartościowy i sycący.
Jakie ryby są najlepsze na pastę?
Na pastę najlepiej nadają się ryby, które mają mało ości i nie są zbyt suche. Mogą więc to być ryby wędzone, np. makrela, pstrąg, łosoś. Dobrze też sprawdzą się ryby z puszki, np. tuńczyk, sardynki albo ryby gotowane czy pieczone, np. dorsz, mintaj, halibut.
Jak zrobić pastę rybną na kanapki?
Podstawą mojej pasty jest wędzona ryba. Najlepiej lubię wędzoną makrelę, bo ma delikatne, kremowe mięso. Dość łatwo usunąć z niej też ości. Do pasty warto dodać także składnik, który zwiększa pożywność i puszystość masy. Mogą to być jajka lub twaróg. Ja zwykle sięgam po jajka ugotowane na twardo. Do pasty dodaję również szczypiorek i majonez.
Przepis: Pasta rybna z jajkami
Aksamitna, pożywna pasta z wędzonej ryby, jajek i szczypiorku
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 275 w każdej porcji
Składniki
- 1 nieduża, wędzona makrela
- 3 jajka
- szczypiorek
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany
- 1 łyżeczka musztardy
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówRybę oczyść ze skóry, usuń kręgosłup i drobne ości. Mięso rozdrobnij przy pomocy widelca. Jajka ugotuj na twardo, wystudź, obierz ze skorupek, drobno posiekaj. Szczypiorek opłucz, posiekaj.
- Łączenie składnikówRozdrobnione składniki wymieszaj z majonezem, jogurtem i musztardą. Pastę dopraw do smaku solą i pieprzem.
Wskazówka: Składniki na pastę wystarczy rozdrobnić widelcem. Jeśli jednak chcecie, by była idealnie gładka, możecie ją zblendować.
Inne dodatki do pasty rybnej
Do pasty rybnej można też dodać inne składniki, które zwiększą jej objętość i podkręcą jej smak. Mogą to być np.: twarożek, ser feta, cebula, ogórek kiszony, papryka, awokado, kapary, oliwki, koperek, natka pietruszki. Do doprawienia warto użyć soku z cytryny, musztardy albo tartego chrzanu. Jako przyprawy sprawdzą się nie tylko sól i pieprz, ale też papryka słodka i ostra, a także kurkuma, curry.